De IJRB oefent regelmatig om zich optimaal voor te bereiden op incidenten. In juni heeft de strandploeg acht keer met Brandweer Kennemerland geoefend. Deze oefeningen vonden plaats in de jachthaven Marina Seaport IJmuiden.

Samen met vier brandweerauto’s en een Officier van Dienst van de Brandweer moest de strandploeg een incident afhandelen. Bij twee avonden kreeg de strandploeg ondersteuning van Reddingsbrigade Wijk aan Zee. Het incident begon met een brand in een loods in de jachthaven Seaport Marina. In deze loods zat tevens een schoolklas opgesloten.

Na de eerste inzet van de brandweer kwam hier nog een tweede incident bij: aan de brandstofsteiger, tegenover de in brand staande loods, ging het fout met tanken en ontstond er brand in een boot. Daarbij kwamen verschillende slachtoffers in het water terecht met brandwonden.

Vanuit de reddingsbrigade en brandweer zijn vooraf verschillende leerdoelen opgesteld. Voor de reddingsbrigade was het belangrijkste leerdoel de samenwerking/communicatie met de brandweer. De brandweer had meerdere leerdoelen opgesteld, waaronder ook de samenwerking met de reddingsbrigade.