IJmuider Reddingsbrigade
Postbus 250 | 1970 AG | IJmuiden
Kennemerboulevard 480 | 1976 EL | IJmuiden

Bewaking & Beveiliging

Commissie Bewaking & Beveiliging

Anti-spam e-mailadres

Taken van de commissie:
De commissie Bewaking & Beveiliging zorgt voor de directe aansturing van de teamleiders van de IJRB. Op hun beurt zijn de teamleiders weer verantwoordelijk voor de aansturing van de strandploeg.

De coördinator Bewaking zorgt ervoor dat de teamleiders zich houden aan de gemaakte afspraken en dat alle teamleiders op de juiste manier de strandploeg aansturen. Om ervoor te zorgen dat alle teamleiders op één lijn zitten, houdt de coördinator regelmatig een teamleidersoverleg. Hierbij worden allereerst de huidige stand van zaken op het gebied van opleidingen, materiaal en evenementen met de teamleiders doorgenomen. Daarna wordt ingegaan op de struikelpunten rondom de stranddiensten en alarmeringen. Er wordt gezocht naar eenduidige oplossingen, die als actiepunt aan de notulen worden toegevoegd. De teamleiders zijn daarna verantwoordelijk voor het overbrengen van deze actiepunten op de strandploeg.

De bewaking van het IJmuiderstrand

De strandploeg van de IJmuider Reddingsbrigade heeft een uitgebreide bewakingstaak op het IJmuiderstrand. Het bewakingsgebied van de IJRB strekt zich uit van het strand van Velsen-Noord tot het strand van Bloemendaal. Tevens hoort het achterliggende duingebied, het binnenmeer, de jachthaven, de Noordpier, de Zuidpier, het gebied tussen de pieren en de drie havens van IJmuiden bij het bewakingsgebied.

De IJRB heeft voor deze bewakingstaak de beschikking over een strandploeg van ongeveer 60 personen, inclusief jeugdleden. Deze strandploeg verleent per jaar ongeveer 500 tot 800 keer hulp op het strand.

Om de strandbewaking goed uit te kunnen voeren, heeft de IJRB de beschikking over een hoofdpost, drie hulpposten, twee terreinvoertuigen en zes boten. De strandploeg wordt door middel van diverse opleidingen op het juiste niveau gebracht en gehouden om dit materiaal ook op een goede manier te gebruiken.