IJmuider Reddingsbrigade
Postbus 250 | 1970 AG | IJmuiden
Kennemerboulevard 480 | 1976 EL | IJmuiden

Het strand van IJmuiden

Het strand van IJmuiden is één van de breedste stranden langs de Nederlandse kust. Tevens is IJmuiden natuurlijk bekend om haar pieren: de Noordpier bij Velsen-Noord en de Zuidpier in IJmuiden. Deze pieren zorgen voor een unieke stroming, waardoor het strand elk jaar weer enkele meters breder wordt.
Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten als u een dagje naar het strand van IJmuiden komt.

Bereikbaarheid:

IJmuiden is bereikbaar via de snelweg A9, zowel uit de richting Amsterdam als uit de richting Alkmaar (via A22 Velsertunnel, afslag bij Beverwijk). Tevens is IJmuiden te bereiken via de A208 (Randweg) vanuit Haarlem en via de N202 vanuit Amsterdam langs het Noordzeekanaal.

Het strand is vervolgens bereikbaar via Parkweg, Kanaaldijk, De Geul, Dokweg en Kromhoutstraat.

Parkeren IJmuiderstrand

Vlak achter het strand ligt een groot parkeerterrein, waar u voor maximaal 8 euro per dag uw auto kunt parkeren.

Prijzen parkeren strand IJmuiden – Prijspijl 2016 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Zomertarief – 1 april t/m 31 oktober
Ma t/m Zo 1e half uur gratis
0-1 uur €1,-
1-2 uur €3,-
2-3 uur €5,-
24 uur €8,-
Wintertarief – 1 november t/m 31 maart
Ma t/m Vrij 1e 4 uur gratis
Daarna dagtarief €8,-
Za & Zo Zie zomertarief
Feestdagen Zie zomertarief

Horeca en recreatie:

Rondom het IJmuiderstrand zijn diverse strandpaviljoens, restaurants en eetcafé’s te vinden. Ook zijn er op de Kennemerboulevard een aantal winkeltjes gevestigd. Hieronder een overzicht van de ondernemers op het IJmuiderstrand:

1 – Paviljoen Beach Inn
2 – Paviljoen Zeezicht
3 – Paviljoen Noordzee
4 – Paviljoen Zilt aan Zee
5 – Paviljoen Zuidpier
   – Paviljoen/Trampolinecentrum Springvloed
6 – Paviljoen Nova Zembla (PBN Teamtower)
7 – Grand Café The Dutch Admirals
8 – Eetafé IJmuiden aan Zee
9 – in verbouwing
10 – Chinees Specialiteiten Restaurant Chi Ling
11 – Marina Seaport
12 – Marina Market Supermarkt
13 – Fair Play
14 – Holiday Inn Hotel
15 – Camping De Duindoorn

Regels (APV)

Op het IJmuiderstrand zijn een aantal regels van toepassing, die staan vermeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat bijvoorbeeld over honden op het strand en het gebruik van bestuurbare vliegers.

Download:

APV Velsen – Hoofdstuk 5 – Afdeling 4 – Toezicht op aangelegenheden met betrekking tot het strand en de zee (41kb)

Recreatiezones IJmuiderstrand – Regels en aangewezen zones voor recreatie op het strand en in de zee. link naar externe url

Veilig recreën

Kind vermist/gevonden:
Op een druk strand kan het gebeuren dat u uw kind kwijtraakt in de menigte. Iedereen overkomt het wel eens, hoe goed je ook oplet.

Als u uw kind uit het oog verloren bent en niet terug kan vinden, maak dan contact met iemand van de reddingsbrigade. Op drukke dagen staat er vaak een mobiele hulppost van de reddingsbrigade op het strand als aanspreekpunt. En anders lopen er patrouilles op het strand. Deze patrouilles bestaan meestal uit 2 strandwachten, die duidelijk herkenbaar zijn aan hun oranje hesje. Zowel de mensen bij de mobiele hulppost als de lopende patrouille kunnen u helpen met het opsporen van uw kind.

Als u geen strandwachten of mobiele hulppost op het strand ziet staan, dan kunt u naar de post van de reddingsbrigade gaan. Die bevindt zich net achter het duin, gezien vanaf het strand (zie afbeelding hieronder). Ook vanuit de post kan een zoekactie opgestart worden.

Als u op het strand ligt en een kind tegenkomt dat zijn/haar ouders kwijt is, dan kunt u dit kind naar de mobiele hulppost, de lopende patrouille of de post van de reddingsbrigade brengen. Dan zullen de ouders opgespoord worden.

Nog enkele tips om vermissingen te voorkomen of weer snel op te lossen:
- Hou uw kind goed in de gaten, zeker in de buurt van het water
- Maak duidelijk aan uw kind waar u zit op het strand. Er staan diverse verdwaalpalen op het strand als herkenningspunten (zie foto hieronder)
- Doe uw kind een polsbandje om waarop u uw mobiele telefoonnummer kunt schrijven. Deze polsbandjes zijn verkrijgbaar bij de post van de reddingsbrigade

Eb en vloed:
Door de aantrekkingskracht van de zon en de maan hebben we op aarde twee keer per dag vloed (hoogwater) en twee keer per dag eb (laagwater). Tussen het laagste punt van het water – eb – en het hoogste punt van het water – vloed – loopt het strand langzaam steeds voller met water. Dit gebeurt eerst via de muien en zwinnen en later komen ook de hoger gelegen zandbanken onder water te staan.

Deze situatie is gevaarlijk voor kinderen die op de bank spelen, zich onbewust van het feit dat het zwin achter ze volloopt met water. Als dan de bank ook onder water komt te staan, moeten ze door het diepe zwin terug naar het droge strand! Laat uw kinderen dus niet alleen op de bank spelen.

Landwind en zeewind:
Bij wind die over land komt (in IJmuiden is dat bij wind uit de oostelijke richtingen: O, NO en ZO), beweegt de bovenstroom zich naar zee. Hierdoor bewegen ook drijvende voorwerpen de zee in. Kijk dus erg uit met drijfbandjes, opblaasballen en luchtbedden met landwind. Voordat u het weet, bent u een heel eind afgedreven.

Ver de zee in zwemmen met landwind is ook risicovol: op de heenweg zwemt het heel makkelijk. U heeft immers de stroming mee. U komt dus in korte tijd best ver. Maar dan moet u nog terug. De stroming heeft u nu tegen en door de wind spat het zoute water vervelend in uw ogen. En u bent mogelijk al vermoeid geraakt.

Met zeewind (in IJmuiden bij wind uit de westelijke richtingen: W, NW en ZW) zijn er andere gevaren. Zo ontstaan bijvoorbeeld golven, waardoor het zwemmen bemoeilijkt wordt. Ook een nietsvermoedende bader kan door een golf omver geworpen worden. De onderstroom is echter richting zee, dus de bader zal onder water richting zee stromen. De onderstroom kan zo sterk zijn, dat het heel lastig is om op te staan. Ga dus met zeewind en branding niet te diep het water in.

EHBO:
Voor al uw EHBO-gevallen kunt u terecht bij de reddingsbrigade. Alle strandwachten zijn in het bezit van het eenheidsdiploma EHBO en kunnen u dus assisteren bij diverse verwondingen, hinderlijke splinters of schelpjes, wespensteken en kwallenbeten en ernstige ongevallen, zoals breuken of wegrakingen. De reddingsbrigade staat in rechtstreekse verbinding met de ambulancedienst.

U kunt zich melden op de post van de reddingsbrigade, bij de mobiele post op het strand of bij een lopende patrouille. De lopende patrouilles zijn uitgerust met een klein EHBO-tasje en ook in de auto zijn EHBO-materialen aanwezig.